Vervanging van ruiten met rijhulpsystemen (ADAS)

De rijhulpsystemen, ook wel bekend als ADAS of Advanced Driver Assistance Systems, zijn stilaan vertrouwd. Het is een verzameling van in de auto ingebouwde systemen die de bestuurder helpen veiliger en comfortabeler te rijden. Elk systeem heeft specieke functies met meet- en beeldinstrumenten op verschillende plaatsen in en aan de wagen.

Carglass®, uw herkalibratiespecialist

Carglass® mag zich de meest ervaren herkalibratiespecialist op de vervangingsmarkt noemen. Vooral als het gaat over camera’s aan voorruiten lopen we voorop. Momenteel moeten we bij één op vier voorruitvervangingen een herkalibratie uitvoeren. Een stijging van zo’n 5% ten opzichte van 2019 en meer dan 10% ten opzichte van 2018. Dat zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Niet alleen omdat autoconstructeurs standaard meer en meer rijhulpsystemen voorzien in de nieuwe automodellen. Maar ook door verstrenging van de veiligheidscriteria bij organisaties zoals EuroNCAP en de Europese wetgeving terzake.

 

Bekijk hieronder de opname van ons webinar "Ontdek de impact van ADAS op uw business".

Veilige herkalibratie behoort tot onze missie

We willen de eerste multimerkhersteller zijn die alle camera’s, sensoren, radars, lidars, … herkalibreert als dat nodig blijkt. Na een herstelling in ons netwerk voor autoruiten én carrosserie. Strikt volgens de voorschriften van de constructeur. Omdat de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers bij ons centraal staat. Dat past in onze filosofie van echte zorg en opgebouwd vertrouwen. Op die manier maken we het verschil voor onze partners: zij kunnen 100% gerust zijn dat hun klanten en bestuurders die een beroep doen op Carglass®, na afloop weer veilig de baan op kunnen. Zowel na een ruitvervanging als na een carrosserieherstelling.

Vertrouwen opbouwen

Carglass® wil graag uw partner zijn en blijven. Daarom is onze reputatie van betrouwbaarheid ons heilig. Hoe uw klanten ons zien en ervaren hangt af van hoe we onze verantwoordelijkheid opnemen door de focus te leggen op veiligheid en preventie. En er alles aan te doen om aansprakelijkheidsrisico’s te vermijden en de instructies van de fabrikanten nauwkeurig te volgen. Om uw klanten een totaaloplossing te bieden maakt herkalibratie van rijhulpsystemen integraal deel uit van onze service. Daarvoor investeren we voortdurend in de allerbeste technologie en apparatuur, opleidingen en kwaliteitsprocedures. Dit alles moet leiden tot een klantbeleving van het allerhoogste niveau in ons volledige netwerk.

Diagnose voor en na

Wist u dat Belron® toegang heeft tot de databases van alle constructeurs? Zo kunnen we elke aangeboden wagen checken op de aanwezigheid van rijhulpsystemen. Is er een rijhulpsysteem aan boord dan lezen we de software volledig uit en maken een diagnose over de werking van het systeem. Meteen weten we welke richtlijnen de constructeur geeft over de noodzakelijke herkalibraties van meet-en beeldsystemen. Na de herstelling herkalibreren we de systemen en volgen daarbij nauwgezet de instructies van de fabrikant. Tenslotte doen we nog een laatste veiligheidscontrole van de werking van de rijhulpsystemen voor de automobilist zich weer in het verkeer begeeft.

Waarom herkalibratie zo belangrijk is?

Camera’s, sensoren, lidars, radars, … die niet perfect gekalibreerd zijn kunnen foute informatie doorgeven aan rijhulpsystemen. Dat ondermijnt hun werking en dus de veiligheid van inzittenden en andere weggebruikers. Grondig onderzoek wijst deze risico’s omstandig aan. Constructeurs formuleren dan ook gedetailleerde richtlijnen voor het herkalibreren. Het gaat echter over heel recente technologie waar nog geen duidelijk wettelijk kader voor bestaat. Bestuurders kunnen bovendien onmogelijk beoordelen of een herkalibratie nodig is en of die desgevallend correct is uitgevoerd. Carglass® zet daarom maximaal in op preventie, onder meer door de diagnose van rijhulpsystemen voor en na herstelling. We willen dat klanten ons zien als professionele vakmensen met een morele zorgplicht die veiligheid vooropstellen. Zo stellen we ook de reputatie van onze partners veilig.

Beperken van aanprakelijkheidsrisico’s

Carglass® maakt zich sterk dat het de belofte van zijn partners aan hun klanten waarmaakt: dat een erkende hersteller de auto na herstelling weer aflevert in dezelfde staat als voor de schade. Door het strikt naleven van de instructies van de fabrikant beperken we maximaal de aansprakelijkheidsrisico’s, voor ons en voor onze partners. Bij teruggave van de wagen leveren we een herkalibratiecertificaat af. Kunnen of mogen we een herkalibratie niet uitvoeren dan bevat het certificaat een waarschuwing voor de bestuurder dat het systeem niet langer betrouwbaar is.

Meest recente technologie

Ook voor onze technische uitrusting zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Het materiaal dat we gebruiken voor herkalibraties is het neusje van de zalm op de markt. Hella Gutmann is onze standaard leverancier voor cameraherkalibratie aan de voorruit. Onze keuze viel op Texa als het meest performant in toestellen, software, kalibratiesysteem en positioneringsborden voor Carglass® Carrosserie. Deze partners vullen we aan met asTech voor herkalibraties van de meest recente modellen in realtime. En Flash ondersteunt ons bij het werken aan batterijen in elektrische auto’s.

Lees onze meest recente blogs over rijhulpsystemen: