ADAS als waakzame metgezel

Plant u deze zomer een autovakantie? Dan wilt u vlot en veilig uw bestemming bereiken. Vertrouw daarvoor op de rijhulpsystemen van uw auto, ook wel ADAS genoemd. De handige functies verhogen de verkeersveiligheid ... als u ze goed gebruikt én onderhoudt.

1. Automatisch parkeren

Zelfs het grootste parkeertalent blundert weleens. Waarom niet gebruikmaken van de automatische parkeerfunctie van uw auto? Het rijhulpsysteem werkt verbluffend goed: ook in een kleine ruimte parkeert uw auto zich zonder uw tussenkomst.

2. ACC of adaptive cruise control

Maakt u graag gebruik van cruisecontrol? Dan is ACC een must-have! Het ADAS-systeem merkt een eventueel snelheidsverschil tussen uw auto en een ander voertuig op. En uw auto past zelf zijn snelheid aan. Maakt een ander voertuig een onverwachts manoeuvre? Dan heeft uw ACC-systeem dat onmiddellijk in de gaten en vermijdt het een botsing.

3. Vermoeidheidsherkenning

Als u lang onderweg bent met de wagen, slaat vroeg of laat de vermoeidheid toe. Slaperig rijden is even gevaarlijk als rijden onder invloed. Gelukkig hebt u met de vermoeidheidsherkenning een waakzame reisgezel. Verandert uw rijgedrag? Dan voelt uw auto dat aan en krijgt u een waarschuwing.

4. Dodehoekwaarschuwing

Herinnert u zich uw autorijlessen? Dan weet u vast nog hoe de instructeur hamerde op het gebruik van uw spiegels. Een van de meestvoorkomende oorzaken van ongevallen op autosnelwegen is de dode hoek. Maak daarom gebruik van uw dodehoekwaarschuwing. Merkt het ADAS-systeem een voertuig op? Dan brandt er een waarschuwingslampje in uw zijspiegel.

5. AEBS of automatic emergency braking system

Dit veiligheidssysteem voorkomt ongevallen. Want als u even niet oplet, schiet de geavanceerde remtechnologie te hulp. AEBS herkent een gevaarlijke situatie en zet razendsnel een noodremming in gang als dat nodig is.

6. Driver assist

Een schitterend ADAS-systeem dat enige oefening vereist. Als nieuwe gebruiker is het even wennen. Uw auto remt, versnelt, neemt bochten of stopt op eigen houtje, terwijl u alleen ondersteuning biedt. Als u eenmaal gewend bent aan uw zelfrijdende auto, moet u nog wel uw gedachten bij de weg houden.

Een juiste herkalibratie van de camera's en sensoren is van levensbelang

Heeft uw auto een voorruitvervanging of carrosserieherstelling ondergaan? Dan moet u de camera's en sensoren laten herkalibreren door een specialist voor een optimale werking. Denk aan uw veiligheid: ga voor uw vertrek langs bij Carglass®.

22 juli 2020