Topexpert aan het woord: blik vooruit op de autoruit van de toekomst

De ene beschrijft de auto van de toekomst als een futuristisch vliegend voertuig. Anderen denken dan weer aan zelfrijdende auto’s. En ja, autonome voertuigen zullen zeker hun weg vinden naar onze toekomstige mobiliteit.
interactieve20autoruit

Toch situeert de innovatie zich momenteel vooral op het gebied van augmented reality – een ontwikkeling waar velen in de autosector naar uitkijken. Chris Davies, hoofd van de dienst Technical Superiority bij Belron®, legt uit wat dat precies is en hoe die technologie vandaag al in voorruiten zit.

Filmsterretje op je voorruit?

Head-up displays zijn al langer bekend. Die toestellen projecteren de belangrijkste informatie uit de auto op je raam, zoals de snelheid of het brandstofverbruik. Maar via augmented reality is er volgens Davies nog veel meer mogelijk. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan locatie-specifieke informatie. Zo krijg je niet alleen de gps-route te zien, maar ook het tankstation in de buurt met de laagste prijs. Die info verschijnt rechtstreeks op je voorruit en zo verlies je de weg geen seconde uit het oog.” En als we nog wat verder dromen, spelen de sterren van het witte doek in de nabije toekomst misschien een even grote rol op de ramen van je wagen. Al is het natuurlijk altijd opletten dat de afleiding niet te groot wordt. Veiligheid primeert.

HUD Augmented Reality Texas InstrumentsAugmented reality

Interactieve ruiten

Het wordt ook mogelijk om games, video’s of andere beelden te projecteren op de zijruiten. Dat gebeurt op de binnenste laag van het glas zodat het raam een interactief scherm wordt om de passagiers te entertainen. De kwaliteit van de autoruit speelt dan een grote rol: de projectie moet natuurlijk in alle omstandigheden optimaal zichtbaar zijn. En dus neemt ook de technologische complexiteit van autoruiten toe. Tegenwoordig zit er heel wat technologie verwerkt in de ramen, zoals camera’s, sensoren en andere hulpmiddelen. In deze blog hadden we het hier al uitgebreid over.

Als technische autoriteit in de automotivesector kijkt Chris Davies enorm uit naar de brede uitrol van autonoom rijdende auto’s. “Het kind in mij fantaseert ook stiekem over een tochtje naar de maan in een vliegende auto"

Welkom in de Metaverse

Chris Davies ziet nog een andere innovatie met impact op de autosector: de Metaverse. In dat virtuele netwerk kunnen gebruikers via een avatar interactief rondkijken en met elkaar in contact komen. Het idee werd een hype sinds Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dit als dé toekomst van virtual reality beschouwt. Maar wat kan de Metaverse betekenen voor bedrijven en consumenten? Davies denkt voor Belron® aan een betere communicatie met technici en klanten over de hele wereld. “Het is een kans om de opleiding en training van onze technici te verbeteren. En ook voor klanten zie ik heel wat voordelen. Zij kunnen bijvoorbeeld tijdens het wachten bij het onderhoud van hun auto alles volgen in de virtuele wereld en daar extra info raadplegen.” Bijvoorbeeld over waarom het belangrijk is de camera van het ADAS-systeem te herkalibreren om de veiligheid te garanderen.”

Dromen van de toekomst

Als technische autoriteit in de automotivesector kijkt Chris Davies enorm uit naar de brede uitrol van autonoom rijdende auto’s. “Het kind in mij fantaseert ook stiekem over een tochtje naar de maan in een vliegende auto. Al ben ik nuchter genoeg: de kans is klein dat die droom nog tijdens mijn leven realiteit wordt. Maar dromen mag, toch?”